De een heeft er een grote hekel aan, de ander heeft ze halfweg december al op een lijstje staan en staat te springen om ze in het nieuwe jaar uit te gaan voeren: goede voornemens. Hierbij denken we vaak al gauw aan dingen als; afvallen, sporten, stoppen met roken of minder alcohol drinken. Dit zijn zeker goede voornemens, maar denk bij voornemens ook eens aan jouw portemonnee!

Jaarlijks maak ik ook goede voornemens als het om mijn geldzaken gaat. Welke (financiële) doelen wil ik het komende jaar gaan bereiken? En wat moet ik ervoor doen om deze doelen te gaan behalen? Wat mij altijd helpt is om ze te verwerken in een visionboard. Ik schrijf ze op en zoek er leuk plaatje bij, zo houd ik de motivatie hoog. Ook kijk ik elke maand als ik mijn inkomsten en uitgaven weer op een rijtje zet, hoever ik al ben.

Hierbij geef ik je enkele mogelijkheden voor financiële goede voornemens.

Creëer een noodfonds
Misschien is dit niet eens een voornemen. Ik raad dit gewoon iedereen aan en noem het zelf ‘het vrijdag de dertiende potje’. Heb jij momenteel geen spaarbuffer? Of misschien heb je wel een spaarbuffer, maar is deze te laag voor je gevoel? Zorg er het komende jaar dan voor dat je dat eerst goed aanvult. Mocht je ooit een financiële tegenvaller krijgen, dan sta je er door dit noodfonds op dat moment wat steviger mee in je schoenen.

Kijk vooruit
Wat staat er het komende jaar en de jaren daarop allemaal te gebeuren? Misschien heb je plannen om van baan te gaan veranderen, eentje waarbij je geen auto van de zaak meer hebt? Gaan de kind(eren) binnenkort studeren? Leg voor dit soort grotere uitgaven geld opzij (mocht je dat natuurlijk nog niet gedaan hebben). Spreek met jezelf en evt. je partner een bedrag en een einddatum af. Vervolgens ga je berekenen hoeveel je per maand of per jaar apart moet zetten om het bedrag op die datum bijeen gespaard te hebben.

Je kunt hierbij ook kunnen denken aan een doel voor de langere termijn, iets wat zich niet binnen een (paar) jaar, maar over bijv. twintig jaar pas zal afspelen. Misschien wil je wel eerder stoppen met werken? Of een paar dagen minder per week gaan werken? Het is een goed idee om juist over dit soort dingen nu al goed na te denken.

Bespaar
Spit eens door al je rekeningafschriften heen. Sta bij elke uitgave even stil en vraag jezelf af of je er nog (zoveel) voor wilt betalen. Dat ene abonnement dat je toch nooit gebruikt, zou je bijv. op kunnen zeggen. Of sluit een verzekering over naar een goedkopere variant (kijk dan wel goed naar de kleine lettertjes).

Heb je inmiddels wat goede financiële voornemens opgesteld? Dan is het nu de kunst om je er ook daadwerkelijk aan te gaan houden. Vaak eindigen deze leuke plannen al na een paar weken en vallen mensen terug in hun oude, vertrouwde gewoontes en patronen. Daarom een tip van mij: schrijf je financiële voornemens echt op, en bekijk ze bijv. elke maand. Loopt alles nog volgens plan? Moet je ergens bijsturen? Of loop je juist voor op je schema? Hoe vaker je jouw doelen in de gaten houdt, des te groter de kans van slagen.