Besparen op de boodschappen, dat kunnen we allemaal! Vandaag deel ik mijn beste bespaartips om geld te besparen op je boodschappen, waarbij je gewoon gezond, gevarieerd en lekker kan eten, maar je portemonnee een stukje voller houdt, en stiekem ook nog bespaart op wat ongezonde boodschappen. In december 2021 kwam ik voor het eerst op tv, ik was te zien op NPO 1 bij Goedemorgen Nederland! In de ochtend werd ik gebeld met de vraag of ze me over een uurtje even mochten komen interviewen. Er is natuurlijk van alles in het nieuws rondom inflatie. Ze waren op zoek naar iemand die iets kon vertellen over het besparen op de boodschappen. Dan zit je bij mij natuurlijk helemaal goed.

Hieronder vind je 6 tips die jou gaan helpen met het besparen op je boodschappen;

  • Doe een keer per week boodschappen voor de hele week en in dezelfde supermarkt. Bijna alle vleessoorten kun je makkelijk invriezen of uit de vriezer kopen. Ook vele soorten groente houden het wat langer uit of kun je invriezen. Andere producten zoals vleeswaren, fruit, drinken en tussendoortjes gaan meestal ook wel de hele week mee, mits je dit goed en op de juiste temperatuur bewaart. Elke keer dat je in de supermarkt komt, word je door allerlei aanbiedingen en lekkernijen verleidt. Iedere keer dat je naar de supermarkt gaat, neem je wel 1 of meerdere van dit soort producten mee. Als je maar 1 keer per week je boodschappen doet, dan is de ‘schade’ beperkt en neem je niet veel overbodige producten mee. Spreek bijv. met jezelf af dat je alleen voor een tweede keer naar de supermarkt mag gaan als dit is voor groente, fruit of vers vlees.
  • Check voor je boodschappen gaat doen eerst wat je nog in huis hebt. Loop langs de voorraadkast(en), de vriezer en de koelkast. Door dit van tevoren te checken koop je geen dubbele producten.
  • Maak dan een boodschappenlijstje, dit zorgt ervoor dat je niets vergeet en dus niet nog een keer terug hoeft om nog die extra boodschap (en andere lekkere extraatjes) te moeten halen. Zo zorg je er ook voor dat je enkel het essentiële aan producten meeneemt. Hiermee bespaar je ook op de ongezonde producten, want als je chips en koek niet op je lijstje zet, of bijv. 1 product per week, en je spreekt met jezelf af dat je je enkel aan het lijstje houdt, dan eet je automatisch gezonder en bewuster.
  • Doe geen boodschappen als je honger hebt, want honger wekt de behoefte aan eten op. Lekkernijen die je anders makkelijk kunt laten staan, zijn nu ineens wel in je winkelwagentje beland. Dit bespaart je dus in je portemonnee, maar ook in je kledingmaat;).
  • Bespreek een vast bedrag per week wat je uit mag geven aan boodschappen. Wij geven met 2 personen maximaal €50,- uit per week. Dit is een heel realistisch bedrag om bij een normale supermarkt je boodschappen te kunnen doen.
  • Vergeet de aanbiedingen en vergeet ook de zogenaamde bonuspakkers uit de foldertjes. Heel erg leuk dat Unox soep in blik nu 1+1 gratis aanbiedingen heeft, maar als jij normaal verse soep maakt, of normaal niets uit pakjes en zakjes gebruikt, dan zou je iets kopen wat je eigenlijk niet echt nodig hebt. Ik bekijk per product dat ik nodig heb, wat op dat moment de beste prijs is, aanbiedingen zijn dan natuurlijk mooi meegenomen. Maar zolang het product niet op mijn lijstje stond, heb ik het niet nodig.

Hieronder het fragment wat is uitgezonden op tv.