Side hustle
Ooit gehoord van een side hustle? Een side hustle is een extra bijbaantje naast je vaste werk. In Amerika is het heel normaal om verschillende banen te hebben. Maar ook in Nederland hoor je dat steeds meer mensen op zoek gaan naar meerdere inkomstenbronnen. Het hebben van een side hustle naast je normale baan kan je helpen om je financiële doelen nog sneller te behalen. Misschien wil jij binnenkort een huis kopen, een grote reis maken of extra geld hebben om ergens in te kunnen investeren? Start dan met extra bijverdienen. Ik geef je een aantal side hustle ideeën om iets extra’s bij te verdienen, van een klein zakcentje tot een volwaardig inkomen. Welke kies jij?

Makkelijke side hustles waar je direct mee kunt starten en dus direct extra geld mee verdient:
Werk je veel vanuit huis, wordt pakketpunt
Laat je auto bedrukken met advertenties voor bedrijven
Wordt mystery shopper of ga enquêtes invullen
Verkoop de kleding die je niet meer draagt
Maak en verkoop handgemaakte producten
Ga freelancen of geef online trainingen
Ga bijles geven, ondersteun iemand als Virtual assistant of word content creator
Verdien met bloggen, maak je eigen YouTube-kanaal of begin je eigen een podcast
Start een print-on-demand webshop

Zo zijn er natuurlijk nog veel meer. Kies iets wat bij jou past en waar jij energie uit haalt!

Toeslagen
We hebben het over inkomsten, dus daar ga ik je nog wat tips in geven. Want misschien laat jij wel inkomsten liggen. He, hoezo? Zul je misschien wel denken. Maar misschien heb jij wel recht op bepaalde toeslagen. Er zijn verschillende soorten toeslagen in Nederland. Een bekende is de zorgtoeslag. Maar je hebt ook huurtoeslag, kindgebonden budget en kinderopvangtoeslag. En misschien heb jij daar wel recht op. Sonde om deze niet aan te vragen. Op de site van de belastingdienst (https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/toeslagen/) kun je heel makkelijk zien of je in aanmerking zou kunnen komen voor bepaalde toeslagen. Je ziet er wat de voorwaarden zijn. Wat er gaat veranderen in 2023 t.o.v. 2022. Maar je kunt er ook een proefberekening maken. Zorg er dan wel voor dat je alles goed invult, het is natuurlijk niet de bedoeling dat je eerst geld ontvangt, wat je vervolgens weer terug moet gaan betalen!

Inflatie, wat doe je er zelf tegen?
Waar blijft al ons geld toch?! Je hoort het steeds meer; waar blijft al ons geld toch?! De inflatie gaat natuurlijk superhard, maar toch kunnen we niet alleen de inflatie de schuld geven. En dan ook nog, aan de inflatie kun je persoonlijk niks veranderen, die is er toch, dus kun je het maar beter accepteren en zorgen dat je daardoor niet in de problemen komt. Wat kun je zelf doen tegen de inflatie?

Spaargeld
Laat niet onnodig veel geld op je spaarrekening staan tegen 0%. Dat geld heeft het meeste last van de inflatie. Doe er liever iets mee dat nog wat rendement oplevert. Durf daarom ook in jezelf te investeren, bijv. door een opleiding te volgen. Je geld staat te verdampen op je spaarrekening. Door het te gebruiken om meer kennis te vergaren, zie je je investering hopelijk indirect terug in een hoger salaris. Maar je kunt bijv. ook gaan beleggen of investeren, of investeer in het verduurzamen van je huis. Nu denk je misschien; Ik ga helemaal niet meer sparen. Met zo goed als geen spaarrente en die flinke inflatie, ik ben toch niet gek?! Toch zou ik je juist adviseren om een noodbuffer aan te leggen of te behouden. Wanneer prijzen nog harder stijgen, is het goed om geld achter de hand te hebben waar je meteen bij kan als het nodig is!

Even bellen
Pak eens wat vaker die telefoon! Wanneer prijzen stijgen, is het maken van vaste prijsafspraken gunstig. Zo weet je zeker dat de prijs niet nog hoger wordt. Denk eens aan abonnementen en contracten voor kosten die je toch hebt zoals je internet- en tv-abonnement. Check wel goed de voorwaarden. Daar moet dan wel staan dat ze het bedrag niet zomaar mogen verhogen. Maar het is sowieso slim om met zulke abonnementen regelmatig over te stappen, zoek gewoon de goedkoopste. Waarom zou je meer betalen? Of bel je huidige leverancier en vertel dat je van plan bent om over te stappen. 9 van de 10 zal je een korting aanbieden of een tijdelijke actie voor je hebben. Ze hebben liever dat je klant blijft en dat ze misschien ietsje minder aan je verdienen, dan dat je helemaal weggaat. Bellen dus!

Koopjes jagen
Plannen helpt je te voorkomen dat je onnodig veel betaalt voor een dienst of product. Denk bijv. aan de boodschappen. Door die goed te plannen, bespaar je echt een hoop geld. Zomaar iets in je karretje gooien, is in deze tijden een duur geintje. Toch is het geen gek idee om een voorraadje aan te leggen van wat je echt gebruikt en houdbaar is. Kies voor producten die makkelijk te bewaren zijn en lang goed blijven.
Zoek alternatieven voor producten die je echt te duur vindt worden. Gaat de prijs van je favoriete kleding door het dak? Probeer eens een betaalbaarder merk. Inflatie is geen grap en je zult toch ergens concessies moeten doen. Zoek vooral de zaken die niet echt voelen als inleveren, en waarbij het alternatief dus ook gewoon goed is.