Wie ben jij? Maar ben jij echt? Heel veel dingen neem je over van je ouders en omgeving. Bewust, maar zeker zoveel onbewust. Is dat erg? Zeker niet. Maar probeer eens na te denken wie jij echt bent, zonder de stemmetjes van je ouders te horen die van alles zeggen. Stel je wilt nieuwe kleren. Wat wil jij? Wat zou je moeder erover zeggen? En hoe zou je vader reageren? Dit is natuurlijk iets kleins. Maar zo kan het ook bij iets groters zijn. Toen ik mijn eigen bedrijf startte kreeg ik ook van alle kanten heel veel verschillende meningen te horen. Maar wat brengen die meningen mij? Als ik me graag wil laten beïnvloeden of aan het twijfelen wil worden gebracht, ga ik zeker om advies vragen in mijn omgeving. Maar als ik dat niet wil, kan ik beter eerst zelf uitzoeken wat ik wil en het daarna meedelen in mijn omgeving i.p.v. er advies over vragen. Dus wie ben jij echt?

Misschien weet je na deze vragen al een klein beetje meer wie jij nu echt bent? Stel je voor, jij wilt eigenlijk wel graag 4x per jaar op vakantie, maar dat doe je niet, omdat dat niet kan, of niet hoort, of niet mag van jouw omgeving. Het is iets wat niet hoort, of niet normaal is, het is niet de standaard. Dus word jij aan het twijfelen gebracht. Maar waarom zou je doen wat iedereen doet? Is dat hetgeen waar jij gelukkig van wordt? Ga eens bij jezelf na wat typische uitspraken, gezegdes of overtuigingen zijn die jouw moeder had over geld? Zo ook voor je vader. En kijk dan eens naar jezelf. Past dit bij jou? Of kleur je liever buiten de lijntjes?

Je weet nu iets beter hoe jouw ouders in relatie stonden met geld en hoe jezelf over geld denkt. Maar ben je ook gelukkig met wat je hebt? Waar hecht jij waarde aan? Dat kunnen heel veel verschillende dingen zijn, denk aan; avontuurlijk, flexibel, humor, rijkdom of vriendschap. Wat vind jij belangrijk? Wat zijn jouw kernwaardes. Stel je moet 5 woorden kiezen die jouw omschrijven in wat jij belangrijk vindt in het leven. Welke 5 woorden zouden dat dan zijn? Voor mij zou het zijn; dankbaarheid, gezondheid, persoonlijke ontwikkeling, vrijheid en zelfvertrouwen.

Nu zal je misschien denken; wat heeft dat met je geld en financiën te maken? Ik ben van mening dat je jezelf moet kennen. Als je jezelf niet kent, ben je je niet bewust van wat je doet. Dan ben je je dus ook niet bewust van hoe je omgaat met je financiën. Als je in een patroon zit waar je geen idee van hebt, dan kun je wel je inkomsten en je uitgaven op een rij zetten. Maar als je niet weet waarop je iets doet, los je daarmee het probleem niet op. Je moet jezelf dus echt leren kennen en bewust worden van jouw geldpatronen. Wil jij hier graag samen met mij mee aan de slag? Kijk dan snel verder op mijn site of stuur me een berichtje!