Misschien wil je sommige dingen al heel erg lang, maar komt het er steeds weer niet van? Om je dromen te gaan realiseren is het handig om financiële doelen te stellen. Hierdoor kun je prioriteiten stellen en de juiste keuzes maken om je doelen ook daadwerkelijk te gaan behalen. Maar wat zijn nu goede financiële doelen? Eerst moeten we het gaan hebben over wat zijn financiële doelen nu eigenlijk zijn? Je wil waarschijnlijk heel veel dingen hebben of doen. Het is echter onmogelijk om al deze dingen (tegelijkertijd) te bereiken. Daarom is het handig om financiële doelen op te stellen. Hiermee maak je voor jezelf duidelijk wat je echt belangrijk vindt. Dit kan op een korte termijn (1 jaar), maar ook op een middellange termijn (2 tot 5 jaar) of lange termijn (meer dan 5 jaar). Financiële doelen helpen je om prioriteiten te stellen. Ze kunnen je helpen om beslissingen te maken in je dagelijkse leven, zodat je dit geld kunt gebruiken voor dingen die je echt belangrijk vindt. Je kunt dan naar je doelen toewerken over een langere periode. Financiële doelen zijn altijd heel persoonlijk. Het is voor iedereen anders wat een goed financieel doel is. Het gaat erom wat jij belangrijk vindt en waar jij van droomt.

Schrijf je spaardoelen op.

We gaan starten met een aantal voorbeelden. De eerste voorbeelden van vandaag zijn wellicht niet de allerleukste, maar zeker zo belangrijk ben ik van mening!

De allereerste is; Buffer (bij)vullen

Wat doe jij als je wasmachine of auto opeens kapot is? Het is aan te raden om een potje met geld te hebben voor onverwachte uitgaven. In een onderzoek van De Nederlandsche Bank geeft maar liefst 7% van de Nederlanders aan dat ze geen €500 binnen een maand bij elkaar kunnen krijgen in geval van nood. Dit kan daarom een goed financieel doel zijn. Een buffer aan leggen of je huidige buffer uit te breiden. Je bent dan beter voorbereid op zulke onverwachte uitgaven.

Numero 2; Schulden afbetalen

Schulden moet je niet alleen terugbetalen, in de tussentijd kosten ze je ook geld. Dat is de reden dat schulden afbetalen hoog zou kunnen staan op het lijstje met financiële doelen. Door de schulden en de rente die je daarover moet betalen, kun je andere financiële doelen misschien niet behalen. Focus je daarom als eerste op het wegwerken van je schulden, voordat je aan andere (grote) financiële doelen gaat denken.

En de laatste; Studieschuld aflossen

Waarschijnlijk komt er ooit een moment dat je minder blij bent met dat ‘gratis geld’ van meneertje DUO. Wanneer je bijvoorbeeld een huis gaat kopen, kan het zijn dat je tegen die studieschuld aan gaat lopen. Een financieel doel kan daarom zijn om je studieschuld snel af te lossen. Voor het aflossen van je studieschuld heb je vaak een lange tijd. Dat wil niet zeggen dat je al deze tijd ook moet gebruiken. Waarschijnlijk leen je tegen een lage rente, maar het is niet altijd zeker dat deze ook laag blijft. Van je studieschuld afkomen is daarom een goed financieel doel.

Wat zou je graag willen bereiken?

Dan gaan we nu door naar de leuke doelen!

Nieuwe gadget

Er zijn veel verschillende gadgets op de markt, zoals; Telefoons, speakers, koptelefoons/oortjes, smartwatch en drones. Helaas kun je ze waarschijnlijk niet allemaal kopen. Door het kopen van een gadget op te stellen als financieel doel denk je goed na over welke gadget je echt wil hebben. Je voorkomt hiermee dat je een impulsaankoop doet.

Een andere auto

Het kopen van een auto kan best prijzig zijn. Het ligt er natuurlijk helemaal aan wat voor soort auto je wil kopen. Een nieuwe auto verliest bij aankoop meteen al een groot deel van zijn waarde. Dit is dus extra duur omdat je auto meteen minder waard is dan dat je ervoor hebt betaald. Hoe dan ook, het kopen van een auto is een goed financieel doel. Je kunt er dan (maandelijks) voor gaan sparen.

(Verre) reis

Je hebt misschien elk jaar net genoeg geld om in de zomervakantie op vakantie te gaan, maar je zou ook wel eens een verre reis willen maken. Als je jouw geld elk jaar opmaakt aan kleinere vakanties of weekendjes weg, dan krijg je het bedrag voor een grotere reis misschien wel nooit bij elkaar.
Met een financieel plan voor een grotere reis kun je bijv. het ene jaar in Nederland blijven om het jaar erop een verdere reis te maken. Omdat je van tevoren je plan hebt opstelt, weet je ook waarom je dat ene jaar in Nederland blijft en waar het geld dat je daarmee bespaart naartoe gaat.

De dag van je leven

Trouwen kost gemiddeld zo’n €15.000,- tot €20.000,-. Echt waar. Dit hebben veel mensen niet zomaar achter de hand. Een bruiloft is daarom een goed voorbeeld voor een financieel doel. Je kunt het bedrag dan langzaam bij elkaar sparen. Hiermee voorkom je dat je na het aanzoek meteen al je geld opzij moet gaan zetten voor de bruiloft, waardoor je jouw andere financiële doelen niet meer kunt behalen. Wat natuurlijk sonde zou zijn.

Waar is jouw stip op je horizon?

Deze doelen zijn iets groter, daarvoor heb je dus echt een stip op je horizon nodig! Denk hierbij aan;

Eigen huis

Een huis kopen is voor veel mensen een grote mijlpaal in hun leven. Het kopen van een huis is echter wel duur. Vooral nu je vanaf 2020 alleen nog een hypotheek af kan sluiten ten hoogte van 100% van de waarde van je huis. Je kunt geen verbouwing, inrichting of de kosten van kosten koper meer meefinancieren. Ook verwacht de bank vaak dat je eigen vermogen inlegt bij het aanvragen van een lening. Je moet daarom aardig wat sparen om een huis te kunnen kopen.

Verbouwen van je woning

Het verbouwen van je woning kan best prijzig zijn. Een nieuwe badkamer of keuken kost al snel een paar duizend euro. Het is daarom verstandig om van tevoren na te denken wanneer je deze verbouwing wil gaan doen, zodat je niet op het allerlaatste moment al dit geld bij elkaar moet zien te krijgen. Een prima financieel doel dus.

Studie van je (toekomstige) kind(eren)

Studeren is erg duur, maar wel heel belangrijk. Er bestaat een grote kans dat je jouw (toekomstige) kind(eren) de mogelijkheid wil geven om te gaan studeren. Een studie kan al snel tienduizenden euro’s per kind zijn. Sparen (of beleggen) voor de studie van je (toekomstige) kind(eren) is daarom een goed financieel doel.

Pensioen

Als je het over financiële doelen hebt, dan valt het woord ‘pensioen, toekomst of later’ vaak al snel. Er zijn meerdere redenen waarom je een plan zou maken voor je pensioen. Sommige mensen willen graag eerder met pensioen gaan, anderen bouwen geen pensioen op bij hun werkgever (zelfstandigen) en weer anderen willen naast het pensioen bij de werkgever nog een extra pensioen opbouwen.

Al lijkt het pensioen vaak nog ver weg, je kunt er niet vroeg genoeg aan beginnen. Dat is een cliché́, ja, dat klopt. Je pensioen gaat vaak over veel geld, dus als je eerder begint heb je ook meer tijd om al dit geld bij elkaar te krijgen.