Je hebt je doelen in je hoofd en misschien ook al wel op papier. Je weet wat voor geldtype je bent. De administratie is op orde en ik heb je een aantal creatieve tips gegeven om meer geld over te houden.

Creëer een buffer.

Allereerst moet je zorgen voor een buffer. Het is belangrijk voldoende spaargeld te hebben voor noodgevallen, zodat je niet in de problemen komt als je auto/wasmachine/computer/dak (vul zelf maar in) kapotgaat.
De vraag is natuurlijk… hoe hoog moet die buffer dan zijn? Wat je als richtlijn kunt aanhouden; minimaal 3 keer je maanduitgaven (voor ondernemers 6 keer). Andere richtlijnen zijn:

  • Alleenstaande: €2.500,-
  • Samenwonende: €2.000,- p.p. (€4.000,- met z’n tweetjes)
  • Gezin met kinderen: €3.000,- p.p. (kinderen niet meegerekend, dus €6.000,- als je met twee volwassenen bent)

Als je weinig bezittingen hebt (je woont in een gemeubileerd huurhuis en hebt geen auto), heb je een minder grote buffer nodig dan dat je een gezin, een koophuis en een auto hebt.

Praat samen over doelen en dromen.

Stel je doel S.M.A.R.T.

Ken je de S.M.A.R.T.-manier om doelen te stellen? De afkorting is Specifiek Meetbaar Acceptabel Realistisch Tijdgebonden. Het betekent dat je doel niet vaag mag zijn, meetbaar moet zijn, haalbaar moet zijn (niet: ik ben eind van komend jaar president van Amerika) en realistisch (binnen een jaar een miljoen willen sparen met een inkomen van €20.000,- is dat bijv. niet) en er moet een tijd aan gebonden zijn. Uit die eerste vier punten kom je zelf nog wel. Dan nummer 5: Tijd verbinden aan je doel. Dit is voor mij altijd een belangrijke. Een opdracht zonder datum komt bij mij nooit af en ik denk dat dat voor meer mensen geldt. Het liefst deel je je doel op in vier tussenstand-momenten met een datum. Stel: Je wilt €1.000,- sparen, dan wil je na 3 maanden €250,- hebben, na een half jaar €500,- enz. Zet die data in je agenda en leef ernaartoe.

Evalueren

Kijk terug op de maand ervoor: Wat is er veranderd? Wat kan beter? Waar ben je juist heel blij mee? Ik moedig je aan dit ook met je financiële doelen te gaan doen. Iedere maand of eens per kwartaal, wat jij zelf fijn vindt. Hoe ver ben je gekomen? Wat moet er nog gebeuren? Vooral: Hoe tof zal het zijn om straks je doelen te halen. Alles om de motivatie hoog te houden.

Wat zou je kopen van je laatste 5 euro?

Ik zou ermee gaan investeren in beleggingen, zodat ik uiteindelijk toch weer iets meer te besteden heb. Wat zou jij ermee doen? Vind je het lastig om zelf bezig te zijn met jouw geldzaken en heb je soms even een helpende hand nodig van iemand? Iemand die je een zetje geeft in de goede richting? Ik help je graag door middel van het Grip op je Geld programma. Hierin gaan we samen kijken naar jouw persoonlijke situatie en geef ik je tips en tricks hoe je op voor jou de beste en leukste manier met jouw geld om kunt gaan. Voor meer informatie, stuur me gerust een berichtje, dan kunnen we alvast beginnen met sparren.

Beloon jezelf

We zijn allemaal nog net kinderen. Kinderen kunnen opeens heel goed opruimen wanneer ze er een snoepje voor krijgen. Stel tussentijdse doelen op en beloon jezelf wanneer je die behaald hebt. Heb je je €5.000,- spaargeld bij elkaar gespaard, ga dan eens lekker uit eten. Geef elkaar een high five en proost op de volgende €5.000,-. Heb je die eerste extra aflossing op de hypotheek gedaan? Geniet van een dagje weg samen. Beloon jezelf. Het is geen straf, het is een cadeau dat je vooruitgaat. Je hebt dit doel gekozen, omdat je gelooft dat het je leven op de een of andere manier fijner gaat maken. Dus: Hou het leuk onderweg. Zo ging ik 2 weken geleden voor het eerst helemaal alleen een paar dagen met m’n tentje weg. Hoe het was? Heerlijk! Precies kunnen doen wat je zelf wilt of waar je op dat moment zin in hebt. Dit was echt een beloning voor mezelf op de weg naar mijn dromen en doelen.