Vorige keer heb ik al een heel aantal tips met je gedeeld om te besparen op de kosten voor je energie. Vandaag heb ik nog veel meer tips voor je. Zodat je geld overhoudt, waarmee je jouw dromen werkelijkheid kunt laten worden!
Energie besparen in huis door te investeren
Gebruik een slimme meter. Een slimme meter kan op afstand worden bediend en kan uit zichzelf de meterstanden doorgeven aan de netbeheerder. Na plaatsing van de slimme meter kun je ervoor kiezen om je netbeheerder niet zomaar al jouw gegevens op afstand uit te laten lezen. Het grote voordeel van een slimme meter is dat je makkelijk, meer inzicht krijgt in je energieverbruik, wat kan leiden tot een lager verbruik. De slimme meter is ook weer te koppelen aan andere slimme apparaten, denk hierbij aan de slimme thermostaat. Het is door de tussentijdse inzage die je hebt, gemakkelijker om je eindafrekening goed in te kunnen schatten.
Een groot deel van de energierekening bestaat uit de kosten voor gas. Het grootste deel daarvan wordt gebruikt door de verwarming. Met een slimme thermostaat kun je energie besparen. Een slimme thermostaat gaat namelijk verder dan een slimme meter. Een slimme thermostaat stemt de verwarming automatisch af op jouw behoeften. Deze thermostaat kan ook automatisch de verwarming uit of lager zetten op de momenten dat je slaapt, of niet aanwezig bent in huis. Zo vergeet je nooit meer om de verwarming uit te zetten op momenten dat je deze niet nodig hebt. Ook kun je een slimme thermostaat vaak op afstand bedienen. Daarnaast heb je ook inzicht op het verbruik van je energie, wat je weer kan helpen het besparen ervan.
Je kunt natuurlijk ook altijd de verwarming nog een graad lager zetten. Mocht je dit erg oncomfortabel vinden, trek je gewoon een extra trui aan of ga je met een dekentje op de bank zitten. Ook dat scheelt weer in de kosten van je energie.
Je kunt er ook voor kiezen om een warmtepomp aan te schaffen. Een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor een gasketel, om je huis mee te verwarmen. Maar hoe werkt dat dan precies? Een warmtepomp werkt niet op gas, maar maakt gebruik van gratis aardwarmte van buiten om deze binnen te benutten. Rondom het huis kan gebruik gemaakt worden van warmte uit de lucht, de grond of zelfs grondwater. In de grond is de temperatuur vanaf een diepte van ongeveer 1,5 meter het hele jaar meer dan 0°C. Aardwarmte gebruiken met een warmtepomp systeem kan daarom een duurzame oplossing zijn. Met een warmtepomp kan je gemiddeld 35% (en maximaal 50%!) CO2-uitstoot op je verwarming en warm water besparen. Behoorlijk veel toch?
Energie besparen in huis met je gedrag en apparatuur
Er zijn veel apparaten die je beter weg kunt doen of eigenlijk niet eens wilt aanschaffen als je er goed over na gaat denken. We zijn tegenwoordig ook veel (slimme) apparaten gewend, maar het is nog veel slimmer om je eens af te vragen welke van die apparaten je nu echt nodig hebt. Die elektrische deurbel vreet namelijk ook energie, net als de extra koelkast in de kelder of schuur, of denk aan de quooker, het aquarium of een elektrisch waterbed. En tijdens een hittegolf is het de airco die erorm veel energie slurpt en dan ook nog eens allesbehalve goed is voor het milieu, terwijl je eigenlijk geen airco nodig hebt, omdat er ook andere groene oplossingen zijn, zoals een groen dak. Wist je dat je met een groen dak ook energie kan besparen? In de zomer blijven ruimtes onder een groen dak koeler. Zo bespaar je dus energiekosten voor de airco.
Gebruik energiezuinige apparaten
Een groot gedeelte van de elektriciteitsrekening gaat op aan witgoed. Witgoed is een verzamelnaam voor huishoudelijk apparatuur. Denk hierbij aan koelkasten, vriezers, vaatwassers, wasmachines en de droger. De kleur van deze apparaten is vaak wit, vandaar de naam witgoed. Maar hoe kan je hier nu het beste hierop besparen? Moderne elektrische apparaten gebruiken veel minder energie dan oude modellen van een aantal jaar oud. Kies er daarom ook voor om de oude apparaten in te ruilen voor nieuwe, terwijl ze het eigenlijk nog wel gewoon goed doen. Als je een nieuw apparaat aan gaat schaffen kies dan wel voor een energiezuinige variant. Let daarbij tijdens het kopen op het verplichte energielabel op het apparaat. Dit label geeft aan hoe energiezuinig het apparaat is. Tegenwoordig is A+++ het meest energiezuinig. Vaak wordt er ten onrechte gedacht dat A+ een energiezuinig apparaat is. Bij koelkasten, vriezers, vaatwassers, wasmachines en drogers is dit zelfs het laatste label in de markt. Het inwisselen van deze apparaten kost natuurlijk geld. Zuinige apparaten zijn duurder dan de minder zuinige varianten, maar het verschil verdien je terug in stroomverbruik.
Gebruik deze apparaten daarnaast ook efficiënt, pas je gedrag hierin aan en maak zo min mogelijk gebruik van dit soort apparatuur. Gebruik je wasmachine op een slimme manier. Zet de wasmachine alleen aan als de trommel helemaal vol is. Was zo koud mogelijk. T-shirts en broeken kun je makkelijk op 30 of 40 graden wassen. En draai een zo kort mogelijk programma. Bij het ophangen van de was is een waslijn natuurlijk veel beter voor het milieu dan een droger. In de zomer kan dit gemakkelijk buiten of als je een grote ruimte hebt, zoals een zolder, kun je daar het hele jaar je was ophangen. Bovendien droogt je kleding zachter op aan de waslijn.
Een slecht geïsoleerd huis is slecht voor je portemonnee
Isolatie is al een langere tijd zonder twijfels de nummer 1 in energiebesparende maatregelen. Een investering met niet al te hoge kosten, maar wel een hoge winst. Met een goede isolatie krijgt je huis een hoger energielabel. Daarmee wordt je huis meer waard. Dat kan soms wel 6% tot 8% schelen! Een slecht geïsoleerde woning verbruikt al gauw 40% (!) meer gas en zo’n 10% meer stroom dan gemiddeld. Wanneer het tocht in uw huis voelt dat niet erg comfortabel aan. Vaak ben je dan geneigd om de verwarming een graadje hoger te zetten. Hierdoor ga je weer meer energie verbruiken, de verwarming verwarmt als het ware ‘voor de buitenlucht’. In dit geval is isolatie een goede optie. Voorbeelden van isoleren zijn vloerisolatie, spouwmuurisolatie en dakisolatie. Ook kun je je huis deels zelf isoleren en dat hoeft echt niet moeilijk te zijn. Spleten en kieren kun je gemakkelijk zelf dichten. Gebruik hiervoor een tochtstip bij ramen of deuren. Vaak komen er na verloop van tijd ook kieren bij een kozijn, deze kan je eenvoudig dichten door het gebruikt kit. Met deze kleine aanpassingen maak je je huis al een stuk aangenamer en het scheelt uiteraard energie en in je portemonnee.
Gebruik zonne-energie
Als je dan toch elektriciteit verbruikt, wek deze dan zoveel mogelijk zelf op! Dat kan door middel van zonnepanelen op het dak van je woning. De te veel opgewekte elektriciteit kun je weer teruggeven aan het net. Je kunt zonne-energie ook gebruiken om warm water op te wekken door het gebruik van een zonneboiler. Het warme water kan worden ingezet als warm tapwater uit de kraan of voor de vloerverwarming.