Het blijft een onderwerp waar momenteel veel over gesproken wordt. Ook in mijn gesprekken met klanten komt het heel veel terug. Wat kan ik doen om te besparen op mijn energiekosten? Inmiddels is het zover dat 1 op de 7(!) huishoudens in de financiële problemen dreigt te komen door de hoge kosten voor de energieleverancier. Ze komen geld te kort per maand, omdat de kosten zo enorm gestegen zijn. Sommige huishoudens betalen momenteel tussen de €600,- en €700,- per maand (voor een standaard twee-onder-een-kaphuis en 4-persoonsgezin) aan energie waar dit voorheen €250,- tot €350,- was. Sommige van mijn klanten denken er zelfs over om hun huis te koop te zetten, omdat ze niet meer weten hoe ze het einde van de maand moeten bereiken. En dan komt daar natuurlijk de volgende vraag waar helaas nog niemand een antwoordt op heeft; wanneer stoppen deze stijgingen?!

Maar hoe kun jij nu besparen op energie? Steeds meer mensen willen besparen op energie en de kosten daarvan. Gelukkig valt er in veel huishoudens nog te besparen op de energiekosten, omdat we gewoonweg nog heel veel energie verspillen! Vaak wordt dit dan wel weer geassocieerd met ongemak en hoge kosten die je moet maken. Je zou er een koud en onaangenaam huis van krijgen. Of er zitten vele hoge kosten aan verbonden, bijv. door je huis te isoleren of zonne-energie te gaan gebruiken, daarvoor moet je kosten maken die niet snel terug te verdienen zijn. Gelukkig is dit niet helemaal het geval. Door op te letten en klein te beginnen kun je soms al honderden euro’s per jaar besparen. Wat in deze tijden alleen maar gunstig is. En dan is het ook nog eens goed voor het milieu. Twee vliegen in een klap dus. Bewust omgaan met je energie was nog nooit zoveel waard als nu. Wie doet er met me mee? Want zeg nou zelf; de goedkoopste energie is de energie die je niet gebruikt!

Verbruik minder warm water

Het verwarmen van water kost veel energie. Wanneer je minder warm water gebruikt, verlaag je dus ook je energierekening. Je kunt hierbij denken aan het aanschaffen van een energiezuinige vaatwasser of wasmachine. Zet deze apparaten ook pas aan als ze vol zitten en voorkom daarmee dat je vaker water moet verwarmen.

Maar de grootste boosdoener is het verspillen van warm water blijft toch echt de douch. 80% van het warme water wat in een huishouden wordt gebruikt, wordt gebruikt tijdens het douchen. Met douchen valt dus de meeste winst te behalen. Er zijn meerdere manieren op te besparen tijdens het douchen. Ten eerste; douch niet te lang, maximaal 5 minuten is eigenlijk meer dan genoeg. Dan te bedenken dat de meeste mensen gemiddeld 9 minuten douchen. Dit kun je dus bijna halveren. Wil je nog een stapje extra zetten? Ga dan minder vaak in de douch of installeer een waterbesparende douchekop.

Een waterbesparende douchekop kan tot wel 60% kosten besparen op je energie- en waterrekening. Waar en normale douchekop zo’n 9 liter water per minuut doorlaat, laat een waterbesparende douchekop maximaal 7 liter (sommige zelfs nog veel minder) water per minuut door. Heb je geen idee of je al een waterbesparende douchekop hebt? Stop de douchekop dan eens in een emmer en zet de douche aan. Zit er na een minuut meer dan 7 liter in, dan heb je geen waterbesparende douchekop. Ga je douchekop vervangen voor een waterbesparende? Let er dan ook op dat je meteen de slang mee vervangt. De druk bij een waterbesparende douche is iets hoger waardoor er makkelijk een lekkage kan ontstaan bij oude slangen. Als allerlaatste is het slim om te letten op de verschillende standen van de douchekop. Wil je nu echt flink gaan besparen tijdens het douchen? Zet dan de kop op de meest energiezuinige stand.

Gebruik lampen op een slimme manier

Je herkent het vast wel. Iedereen vergeet het wel eens om een lamp uit te doen. Jammer genoeg gebeurt dit nog iets te vaak (ook bij ons in huis). 1 op de 10 Nederlanders doet het licht niet uit bij het verlaten van een kamer. Dat is best veel toch?! Door een paar simpele aanpassingen, kun je snel veel energie besparen.

Kies eens voor een lamp met sensor. Een bewegingssensor zorgt er namelijk voor dat het licht uitgaat als er niemand in de kamer aanwezig is. Zo’n sensor kost natuurlijk wel wat geld, maar de sensor verdient zich altijd (snel) terug, zeker als je een grootverbruiker bent, die met regelmaat vergeet de lampen uit te doen. Gewoon het licht uitzetten is natuurlijk nog veel beter dan een nieuwe lamp kopen met bewegingssensor. Maar als jij iemand bent die structureel de lampen vergeet, dan is de investering zeker de moeite waard.

Een andere manier om snel veel geld te besparen op je energierekening is door het vervangen van je lampen voor LED lampen. Zelfs als de gloeilamp nog goed werkt, is het toch slim om deze te vervangen. Wil je het in fases doen, start dan met de lampen die het meeste aan staan, dan bespaar je daar alvast de meeste energie. Wist je dat je met een LED lamp zo’n 85% elektriciteit bespaart ten opzichte van de gloeilamp. Maar ook een TL- en spaarlamp zijn een stuk zuiniger: hiermee bespaar je zo’n 80% op de elektriciteit. Daar komt dan ook nog een bij dat een LED lamp veel langer mee gaat dan een gloeilamp. Sommige gaan 10x langer mee, maar er zijn LED lampen die tot wel 50x(!) langer mee gaan! Waardoor je veel minder vaak nieuwe lampen hoeft te kopen. Wat ook weer goed is voor het milieu. Wel ligt de prijs van een LED lamp iets hoger, maar doordat je flink bespaart en niet meer zo vaak nieuwe lampen hoeft te kopen, is deze investering makkelijk terugverdiend.

Voorkom sluipverbruik

Veel apparaten gebruiken nog stroom, terwijl ze op stand-by modus staan. Er zijn apparaten die in de stand-by stand nog 75% van hun energie gebruiken! Dit wordt ook sluipverbruik genoemd. Sluipverbruik zorgt voor veel extra stroomverbruik, wat natuurlijk weggegooid geld is, sonde! Maar hoe weet je nu of een apparaat nog stroom verbruikt? Bij een sommige apparaten is dit heel makkelijk te zien, denk aan het lampje dat brand van de televisie als deze op stand-by staat. Of een oplader van je telefoon die warm aanvoelt in het stopcontact, zonder dat je mobieltje eraan zit. Driekwart van deze kosten kun je vermijden door de apparaten echt uit te zetten als je ze niet gebruikt. Niet op stand-by dus, maar echt uit. Of trek de stekker uit het stopcontact, dan weet je zeker dat het apparaat geen energie meer gebruikt. Een andere makkelijke manier is het gebruik van een stekkerdoos met een schakelaar. Je kunt daarmee makkelijk de stroom van meerdere apparaten tegelijkertijd uitschakelen. Zo hoef je maar één knopje om te zetten in plaats van overal de stekkers uit het stopcontact te halen.

Dit was het eerste deel waarin ik je vertel hoe je kunt besparen op de kosten voor je energie. Volgende keer neem ik je mee naar een aantal andere tips.