Afgelopen weekend waren we lekker met de vriendinnen een weekendje weg. We zaten op een Landal park in Nieuwvliet-Bad. We hebben er zeker van genoten, het weer hielp natuurlijk ook goed mee. We zijn lekker gaan suppen op het strand bij Moio Beach, wat echt hilarisch was. Ook hebben een bezoek gebracht aan de struisvogelboerderij in Sluis, echt heel erg leuk en interessant. Maar hoe pak je zoiets als sparen nu aan? Hieronder ga ik je op weg helpen om te (starten met) sparen.

Maak een overzicht

Tja niet het leukste om te doen, maar zonder overzicht heb je geen inzicht en dus geen idee hoe je er nu echt voor staat. Zet al je inkomsten en uitgaven eens op een rij. Dit kan op papier, op je computer of via een app, maar zorg er wel voor dat je echt alles meeneemt. Heel vaak zie ik terug dat mensen het eigenlijk makkelijk zouden moeten kunnen halen, het einde van de maand. Ze houden op papier een paar honderd euro per maand over, maar in werkelijkheid moeten ze aan het einde van de maand telkens weer flink puzzelen om rond te kunnen komen. Schrijf dus echt eens alles op. En kijk dan of je geld overhoudt om te gaan sparen.

Zorg voor een buffer

Het kan altijd voorkomen dat je ineens onverwachte uitgave hebt. Zorg daarom dat je een buffer achter de hand hebt. Een buffer is natuurlijk voor iedereen anders. Ben je alleen of samen? Heb je kinderen? Woon je in een koophuis of in een huurhuis? Werk je in loondienst of ben je zelfstandige? Het Nibud heeft een makkelijke rekenhulp waarmee je jouw persoonlijke buffer kunt berekenen. Zo krijg je direct een goed inzicht in wat je altijd minimaal achter de hand moet hebben voor eventuele noodgevallen.

Vergelijk spaarrekeningen

Je kunt tegenwoordig bijna alles vergelijken via vergelijkingssites, dus waarom zou je dat niet doen bij je spaarrekening? Via deze vergelijkingswebsites krijg je een overzicht van spaarrekeningen van verschillende banken. Let hierbij wel op: niet alle websites zijn altijd onafhankelijk en ze vergelijken ook niet altijd alle aanbieders. Kijk daarom ook altijd in de algemene voorwaarden van een spaarrekening, vaak staat daarin dat de bank de spaarrente onaangekondigd mag wijzigen. Check daarom eens in de zoveel tijd of je nog wel bij de beste bank zit.

Automatisch sparen

Je kunt elke maand automatisch een vast bedrag naar je spaarrekening overmaken. Doe dit vooral net de dag nadat je salaris wordt gestort, want vaak heb je op het einde van de maand minder over. Als je dit gelijk doet is de drempel om het weer terug over te boeken iets groter. Dan wanneer je op het einde van de maand geen geld meer over hebt om te sparen. Kijk ook regelmatig naar het bedrag wat je automatisch spaart en verhoog dit als je een salarisverhoging hebt gekregen, anders verdwijnt het ook weer heel makkelijk in al je uitgaven en dat is natuurlijk sonde.

Kijk eens naar een spaardeposito

Als je je geld een langere tijd niet nodig hebt, kun je er ook voor kiezen om eens naar een spaardeposito te kijken/zoeken. Je krijgt hier vaak een hogere rente dan op een gewone spaarrekening. Je zet het geld wel voor een bepaalde periode vast bij de bank, dus denk er goed over na voordat je dit doet. Het betekent namelijk dat je het niet zomaar tussentijds je geld weer op kunt nemen.

Vermogensopbouw

Op de lange termijn kan beleggen meer opleveren dan een spaarrekening (zoek wel altijd goed uit wat je gaat doen, zodat je snapt waar je mee bezig bent!). Met beleggen loop je wel meer risico dan met sparen. Een andere optie voor geld dat je langere tijd niet nodig hebt, is bijv. door extra af te lossen op je hypotheek of extra te sparen voor je pensioen. Mocht je hier graag mee aan de slag willen, kun je het beste eerst advies inwinnen bij een expert.

Leen geen geld als je spaargeld hebt

De rente die je betaalt voor een lening is altijd hoger dan de rente die je krijgt op spaargeld (en dan is tegenwoordig niet veel meer, als je veel hebt, moet je zelfs betalen voor je spaargeld). Leen nooit zomaar geld voor een (grote) uitgave als je ook je spaargeld kunt gebruiken. Heb je geen spaargeld? Kijk dan of je dit geld echt nodig hebt of dat je er beter eerst voor kunt gaan sparen!

Rente-op-rente effect

Als je elk jaar de rente op je spaarrekening laat bijschrijven, levert die rente ook weer rente op. Je rente-inkomsten worden in de loop van de tijd zo steeds groter en je spaargeld groeit steeds sneller. Nu gaat het in deze tijden niet zo snel, maar rente-op-rente effect houd je natuurlijk wel. Als we het nu echt alleen over de rente hebben doe je hier goed aan. Ga je ook naar de inflatie kijken, is de kans dat de inflatie hoger is dan de rente die je op je spaarrekening ontvangt heel erg groot.