We groeien allemaal op met bepaalde ideeën over geld. Vaak kloppen deze niet, maar doordat je een bepaalde overtuiging hebt, kunnen ze je wel je hele leven arm houden. De hoogste tijd dus om van deze geldovertuigingen af te komen.

Ooit dacht ik dat geld saai was en dat je er vooral niet over moest praten, het is nu eenmaal nog steeds een taboe. Nou, dat is wel even veranderd. Ik vind het steeds leuker om na te denken over geld en het er over te hebben. Iedereen heeft overtuigingen rondom geld, hieronder volgen er een aantal. Vind degene waar je je in herkent en probeer die om te buigen naar een nieuwe positievere overtuiging. Je oude beperkende overtuigingen staan een financieel zorgeloos leven echt in de weg.

Je moet goed verdienen om iets te kunnen sparen

Of je kunt sparen heeft niet eens zoveel te maken met of je veel of weinig geld verdient. Neem bijv. een arts die 3 ton verdient, gescheiden is en daardoor veel alimentatie moet betalen en in een duur huis leeft. Die arts kan onderaan de streep minder overhouden dan een gezin met twee parttime inkomens. Het gaat erom wat je overhoudt en of je dat vol kunt houden. Je hoeft echt geen bakken met geld te verdienen om te kunnen sparen. Kleine beetjes maken samen ook een groot geheel. Begin eens met 10% van je inkomen over te boeken naar je spaarrekening. Lukt dat niet? Neem dan 5%. Motiveer jezelf. Hou je ogen op je doel gericht. Hou vol en wees trots op wat je al hebt bereikt. De aanhouder wint altijd.

Geld is een beperking

Geld is nog altijd een taboe in Nederland. Je moet er niet te veel over praten. Dat is nooit goed. Eigenlijk mag je het ook niet verdienen. Niet te veel in alle geval. Je moet in Nederland niet te veel of te weinig verdienen. Of aan sommige dingen überhaupt ook maar een euro overhouden. Het best heb je er geen grootse plannen mee of doe je ‘gekke’ dingen met je geld. Nou, daar heb ik geen boodschap aan. Tot een aantal jaar terug wel, nu gelukkig niet meer. Ik doe het allemaal lekker wel. Mensen vinden overal wat van en dat is prima. Mijn doel is juist dat steeds meer mensen actief met hun geld aan de slag gaan. Zie het niet als een beperking, maar als een kans. Iedere maand krijg je geld binnen. Het is aan jou wat je hiermee doet. Maak je het op en klaag je erover? Of ga je ermee aan de slag? En zorg je ervoor dat dat geld je straks kansen, vrijheid en mogelijkheden biedt?

Beleggen is hetzelfde als gokken

Ga je voor rood of voor zwart? En dan zul je zien dat het balletje tijdens roulette op groen valt. Ineens is alles weg! Zo denken veel mensen ook over beleggen. Je ziet nieuwsberichten over mensen die in één dag tienduizenden euro’s verliezen op de beurs. Vaak staat er dan niet bij dat die dip in de maanden erna (vaak) weer gecorrigeerd wordt. Of dat diezelfde mensen er aan het begin van het jaar al flink winst mee hebben gemaakt en dat ze daar alleen maar een tik van hebben gehad door de crash. Beleggen is iets voor de lange termijn. Het gaat er niet om wat er vandaag of morgen gebeurt. Het gaat erom wat er gemiddeld gedurende 10, 20, 30 jaar gebeurt. Dus weg met deze geldovertuigingen!

Ik ben te jong om echt met geld bezig te zijn

Jeetje mina! Was ik er maar eerder mee begonnen. Dan was ik nu al een stuk verder dan ik nu in werkelijkheid ben. Want wat heb ik al veel geleerd de laatste anderhalf, twee jaar. Door vroeg te beginnen, heb je zoveel extra tijd om je geld te laten groeien. Stel dat je iedere maand €100 investeert op de beurs en je begint op je 35e. Dan heb je bij een redelijk rendement op je 65e zo’n €70.000. Begon je er al mee toen je 18 was en boekte je dezelfde resultaten, dan heb je op je 65e al ongeveer €190.000. Best een behoorlijk verschilletje toch? Alle reden dus om zo vroeg mogelijk aan de slag te gaan met je geldzaken.

Alleen rijken mensen kunnen investeren

Dit is een van de overtuigingen die ik heel veel hoor. Soms ook letterlijk zo uitgesproken. Andere keren in iets andere zinnen, maar wel met hetzelfde resultaat, dat mensen hiervan overtuigd zijn. Investeren iets is voor als je bakken met geld verdient of liever nog, over hebt. Misschien komt het ook door het woord zelf; investeren. Het klinkt zo groots, iets voor oudere, grijze, rijke mannen. Maar dat is niet terecht. Investeren hoeft niet eng te zijn. Vroeger kreeg je 3% rente op je spaarrekening. Nu krijg je 0%. Of in sommige gevallen betaal je zelfs rente. Daarom gaan steeds meer mensen kijken naar alternatieven. Wat kan ik doen om mijn geld toch wat te laten groeien? Door de grote vraag naar alternatieven, zijn er de laatste jaren superveel nieuwe initiatieven bijgekomen, die interessant en laagdrempelig zijn. Denk aan bijv. aan beleggen. Dat kan via allerlei simpele platformen en tegen relatief lage kosten. Maar verdiep je er wel eerst in, voordat je van alles gaat doen waar je helemaal geen idee van hebt.