Een auto: Het is een luxe vervoermiddel en misschien ook wel noodzakelijk voor jou. Maar… wist je dat de autokosten (vaak) de op 1 na duurste maandelijks kosten zijn? Met deze tips kun je flink besparen en je autokosten!

Let op je rijstijl

Als we ergens makkelijk op kunnen besparen, op autokosten, dan is het op het rijgedrag. Daarom geef ik je deze tips en kun je heel makkelijk besparen op het brandstofverbruik van je auto! Wel zo fijn nu de prijzen de pan uit reizen.

Gelijkmatig rijden scheelt veel geld. Probeer dus om zo min mogelijk te remmen (wel als dit mogelijk is uiteraard) en laat je auto is wat vaker uitrollen. Bijv. als je ruim van tevoren ziet dat je straks moet wachten voor een rood verkeerslicht of door bochten wat minder snel te nemen. Door je auto wat vaker uit te laten rollen en rustig te rijden in de file, kun je flink besparen op de brandstof.

Daar kunnen we mooi op aansluiten. Vermijd rijden in het centrum van steden (pak daar wat vaker de fiets). Doordat je regelmatig voor een rood verkeerslicht staat en weer moet optrekken, verbruik je veel brandstof. Dit kan tot wel 20% aan kosten schelen!

Als je in de juiste versnelling rijdt, kan dat ook al gauw brandstofverbruik schelen. De richtlijn is om bij snelheden hoger dan 70 km/h in de 5e versnelling te rijden en lager dan 70 km/h naar de 4e versnelling te schakelen. Snelheden lager dan 50 km/h, ga dan naar de 3e versnelling. Snelheden lager dan 30 km/h ga je naar de 2e versnelling. Bij stapvoets rijden zet je hem in de 1e versnelling. Rijd zoveel mogelijk met een constante snelheid met een laag toerental in de hoogste versnelling. Dit kun je perfect zien op je meter in het dashboard.

Zorg voor een juiste bandenspanning van je auto. Wanneer de banden van je auto de juiste bandenspanning hebben, levert dit een besparing van het brandstofverbruik op van wel 2 % tot 5%. Alle kleine beetjes helpen zullen we maar denken! Bij bijna elke benzinepomp kun je gratis de spanning van je banden testen. De hoogte van de bandenspanning is afhankelijk van het type auto dat je bezit. Meestal zit er een sticker (vaak in de deuren bij de bestuurder, niet altijd) in de auto aanwezig waarop staat wat de perfecte bandenspanning is voor de desbetreffende auto. Wanneer dit niet het geval is, vind je op de meter bij de benzinepomp een sticker waarop de juiste bandenspanning vermeld staat.

En wist je dat je ook al gauw 10% aan brandstof kan besparen als je tijdens het rijden de ramen dicht houdt? Een auto heeft nu eenmaal minder weerstand met gesloten ramen.

De zomer is weer in aantocht. Wissel daarom je winterbanden om naar zomerbanden. De banden hebben een ander soort profiel, waardoor je meer brandstof verbruikt. Bovendien kunnen winterbanden minder goed tegen ’s zomerse omstandigheden, waardoor de banden weer sneller slijten.

En tot slot natuurlijk een van de makkelijkste manieren, laat de auto is wat vaker staan en meer de fiets te pakken. We zijn vaak al snel geneigd de auto te pakken voor een kleine boodschap om de hoek, een bezoek aan de sportschool of om de kinderen (in de haast van de ochtend) naar school brengen. Wees bewust! Hiermee kun je enorm veel benzinekosten mee besparen. Juist het rijden van kleine stukjes, zorgt ervoor dat het brandstofverbruik toeneemt.