Alle zorgverzekeraars moeten inmiddels hun nieuwe zorgpremies voor 2022 bekend hebben gemaakt. Grote kans dat je inmiddels ook al een brief of een mailtje hebt ontvangen met daarin je nieuwe zorgpolis.

De premies van zorgverzekeraars kunnen onderling flink verschillen. Misschien was jouw premie het afgelopen jaar voordelig, maar dit wil niet zeggen dat dit ook voor 2022 zo is. Vergelijken word je beloont. Iedereen die in Nederland woont of werkt moet een basisverzekering afsluiten. Zorgverzekeraars zijn verplicht om je voor de basisverzekering te accepteren. Daarnaast kun je kiezen voor een aanvullende zorgverzekering (deze hoeft niet bij dezelfde partij als je basisverzekering te zijn) zoals bijv. een tandartsverzekering of een andere aanvullende verzekering. Maar voor een aanvullende verzekering mag een zorgverzekeraar je helaas wel weigeren.

Overstappen naar een andere zorgverzekering?

Er zijn veel verschillen tussen alle zorgverzekeraars. Niet alleen in de zorgpremie en de vergoedingen, maar ook in wachttijd (bijv. bij orthodontie), de afhandeling van declaraties, informatie en de klantenservice.  Het is goed om voor jezelf helder te hebben wat je belangrijk vindt en waar je behoefte aan vergoedingen ligt. Neem daarom ieder jaar even de tijd om alle premies en de vergoedingen te vergelijken. Je kunt hiervoor bijv. de site van independer gebruiken. Als je via deze site naar een nieuwe zorgverzekering zoekt en ook daadwerkelijk een nieuwe zorgverzekering afsluit krijg je er een gratis tandongevallenverzekering bij. Veel mensen zitten al jaren bij dezelfde zorgverzekeraar en betalen hierdoor jaarlijks honderden euro’s te veel. Hartstikke sonde dus!

Waar let je nu op bij het kiezen van een andere zorgverzekeraar? Hieronder 6 tips.

1.     Begin met het vergelijken van de premies. Als je dit hebt gedaan, kijk dan vooral ook naar de vergoedingen en de voorwaarden. Passen deze bij jouw situatie?

2.     Let ook op andere zorgverleners. Bijv. het ziekenhuis waar je altijd naar toe gaat of de fysiotherapeut die je zo fijn vindt. Hebben zij een contract met jouw zorgverzekering?

3.     Verwacht je in 2022 zorg te gaan gebruiken die niet in je basisverzekering zit? Onderzoek dan of je die kosten zelf kunt betalen of dat je er een aanvullende verzekering voor moet afsluiten. Heb jij een goed gebit en nooit problemen met je tanden. Vraag jezelf dan eens af of een tandartsverzekering echt nodig is. Eén controle per jaar zelf betalen is goedkoper dan de kosten van een aanvullende tandartsverzekering.

4.     Onderzoek de service van een verzekeraar. Kun je gemakkelijk online declareren? Is er een mogelijkheid om alvast rekening te houden met het verplichte eigen risico van € 385,-? In sommige gevallen kun je deze verspreid per maand mee vooruit betalen en je komt hierdoor niet plots voor een verassing te staan. Heb je je eigen risico niet opgebruikt? Dan krijg je het terug of kun je het meenemen naar het nieuwe jaar. Zoek dit wel vooraf even goed uit.

5.     Vrijwillig je eigen risico verhogen? Dit kan per maand tot een aantal tientjes premie schelen. Doe dit wel alleen maar als uit de afgelopen jaren is gebleken dat je weinig zorgkosten maakt. Zorg er dan ook wel voor, dat mocht je nu toch onverhoopt een rekening krijgen, je deze wel kunt betalen. Want dan kan het wel ineens aardig oplopen tot een max. van €885,-.

6.     Vergelijk zorgverzekeringen altijd per persoon. De behoeften kunnen onderling flink verschillen. De ene heeft bijv. een uitgebreide tandartsverzekering nodig terwijl de ander juist een verzekering nodig heeft voor bijv. fysiotherapie. Kinderen (onder de 18 jaar) pakken zo het voordeel van verschillende pakketten mee. Soms kan het wel voordelig zijn om je als gezin te verzekeren, maar let dan weer goed op, dat je geen pakketten hebt die je niet nodig hebt. Het is dan voordeliger om je apart te verzekeren.

En nu?

Je hebt een goedkopere zorgverzekering gevonden. En dan? Ben je ook tevreden over de voorwaarden en de kleine lettertjes? Ben je helemaal overtuigd om over te stappen? gedaan! Het kost je weinig moeite. Bij veel zorgverzekeraars kun je gebruik maken van de overstapservice. In dit geval zegt de nieuwe zorgverzekeraar de oude zorgverzekering op. Zo maken ze het je nog makkelijker. Je kunt je zorgverzekering ook zelf opzeggen, maar doe dit pas je je nieuwe zorgverzekering, inclusief aanvullende verzekeringen ondertekend en bent geaccepteerd. Je kunt je zorgverzekering opzeggen tot 31 december 2021.

Ben je het niet gewend om over te stappen? Maar wil je wel graag de beste mogelijkheden onderzoeken? Kies er dan een rustig moment voor uit. Het maakt echt uit in je portemonnee. Vind je het toch spannend en wil je hier graag wat ondersteuning bij? Neem gerust contact met mij op, ik help je graag!