Welk geldtype ben jij?
Kom jij altijd geld tekort? Koop je graag de nieuwste trends? Geef je erg gemakkelijk geld uit? Of ben je juist zuinig en zit je bovenop de centen?
Hoe ga jij met je geld om en wil jij ook eens weten hoe dat bij jou zit?
Vier geldtypes
Hoe je uitgavenpatroon is, ben je bijvoorbeeld spaarzaam of juist niet, wordt door verschillende factoren beïnvloed:
- Je karakter.
Je persoonlijkheid.
Je financiële opvoeding.
Trendsetter
Voor trendsetters is status en imago erg belangrijk. Ze willen graag laten zien wat ze allemaal hebben. Ze geven makkelijk geld uit aan luxe en dure spullen: Ze hebben liever de nieuwste gadgets, dan dat ze uitgaan. Ze hebben een hekel aan begrotingen en kasboekjes, maar maken zich daarentegen wel regelmatig zorgen over hun geldzaken. Deze leefstijl wil de trendsetter graag vol kunnen houden. Geld maakt nou eenmaal gelukkig!
Levensgenieter
Levensgenieters zijn meer impulsief en houden van gezelligheid en plezier maken met vrienden. Kortom: ze genieten! Ze geven makkelijk geld uit, maar dat hoeft niet per se aan luxe en dure spullen te zijn. Sparen vinden ze erg lastig: Er is altijd wel iets leuks te doen of te kopen. De levensgenieter heeft geen (goed) overzicht over zijn inkomsten en uitgaven.
Toekomstplanner
Toekomstplanners houden wel van luxe en mooie spullen, maar ze denken eerst goed na voor ze het kopen. Ze sparen er eerst voor. Voor ze tot aanschaf overgaan, hebben ze eerst goed vergelijkend gekeken in welke winkel de prijs/kwaliteitverhouding de beste is. Ze hebben een (goed) overzicht over hun financiën.
Regelaar
Regelaars gaan zeer bewust en behoudend met hun geld om. Ze hebben een sobere levensstijl en ze geven niet echt om luxe en dure merken. Ze hebben een goed overzicht over hun geldzaken en kunnen ook een spaarbuffer aanleggen.
Wat moet er veranderen?
IEJK, veranderen! Dat betekent zeker dat je in moet gaan leveren. We houden niet van inleveren. Ik ook niet. Stop met zo te denken. Verandering is niet iets negatiefs. Als jij liever blijft doen wat je altijd al deed, krijg je wat je altijd al kreeg. Ook prima. Maar dan moet je ook stoppen met het dromen van je doel(en), want dat ga je zonder inspanning ook nooit bereiken. Niemand gaat zomaar €10.000,- op je spaarrekening zetten. Nee, dan zal je toch minder moeten uitgeven of meer moeten gaan verdienen, het liefste nog allebei. Denk na over je doel en vraag je af waarom je dat tot nu toe nog niet gelukt is. Wat moet er gebeuren om je doel wel te bereiken? ‘Minder uitgeven,’ is een te vaag antwoord. Maak het specifieker: Welke kosten ga je precies schrappen? ‘Verstandiger met geld omgaan’ is ook nog te vaag. Welke ‘slechte’ geldeigenschappen moet je aanpakken en vooral hoe ga je dat aanpakken? Maak het zo praktisch en toepasbaar als je kunt.