De vorige keer dat ik mijn blog schreef heb ik een aantal herkenningspunten gegeven je een koopverslaving kunt herkennen. Vandaag geef ik je tips om met je koopverslaving om te gaan.

De eerste tip is: Wees eerlijk tegen jezelf

Heb je die spullen die je gekocht hebt echt allemaal nodig? Of was het meer een impulsaankoop? Koop je iets, omdat je graag iets wilt kopen? Omdat het je zelfs een geluksgevoel geeft? Of heb je het echt nodig? Ben eerlijk tegen jezelf, hoe moeilijk dat soms ook kan zijn. Vaak als je een verslaving hebt, weet je dat het beste over jezelf heen. Ben dus eerlijk naar jezelf. Als je je er bewust van bent dat je een koopverslaving hebt, is het goed om erachter te komen wat hier een reden zou kunnen zijn. Kon er vroeger bij jou thuis niks en wil je je bewust van bent? Misschien zit je thuis wel in een rotsituatie en probeer je door dingen te kopen je beter te voelen? Of zou je graag meer aandacht krijgen van je vrienden en/of familie. Misschien werk je je wel uit de naad op je werk, maar staat er voor jou gevoel erg weinig tegenover? Bewust en daarmee ook zeker aan jezelf dat je een koopverslaving hebt is de eerste en ook de belangrijkste stap.

De tweede tip is: Doe het samen

Misschien denk je nu wel, maar dit gaat me toch nooit gebeuren? Vraag dan om hulp van je partner van vriendinnen. Vaak durven we niet naar buiten te treden en anderen om hulp te vragen. Je weet van jezelf dat je dat je probleem eigenlijk wel erger is dan een beetje te veel geld uitgeven. Door hulp te vragen bij bekenden weten ze hoe je ervoor staat of waar je mee worstelt en kan het alleen helpen als stok achter de deur. Je kunt ook samen met ze de boodschappen doen of winkelen, zodat ze actief kunnen helpen.

De derde tip is: Leer jezelf nieuw koopgedrag aan

Als je weet wat de oorzaak is van je koopverslaving, kun je deze gaan aanvallen. Wel is het hiervoor ook goed om te weten hoe je graag je koopgedrag zou willen hebben. Zo ben je ook weer een stap in de goede richting. Wil je alleen gezond ben je er nog niet. Je moet weten hoe je het graag zou willen, waar je het graag zou willen veranderen. Koop alleen maar dingen die je echt nodig hebt. Het kan helpen om te schrijven wat je in een maand nodig hebt. Maar denk dan niet aan een nieuw jurkje voor dat feestje waar je heen moet. Nee, denk dan aan je huur van hypotheek, de energie, het water als je vaste lasten. Tel deze bij elkaar op en je weet wat je echt nodig hebt in een maand. Van alles wat je overhoudt kun je jezelf een budget geven voor het kopen van nieuwe kleding of schoenen.

De vierde tip is: Verlaag de verleiding

Hoeveel e-mails jij wel niet met aanbiedingen en aanbiedingen? Meld jezelf af van al deze e-mails, zo kom je ook niet zo snel in de verleiding. Hoe minder richtlijnen je hebt, hoe beter. Dit natuurlijk ook voor kaart die je brievenbus binnen krijgt. Als je een nee-nee sticker gebruikt, haal je hier ook een deel van de opleidingen mee weg. Als je net begint met het aanpassen van je gedrag om deze dingen gewoon niet mee te krijgen, dus zorg ervoor dat je zo min mogelijk binnenkrijgt. Ga alleen boodschappen doen die nodig hebben, waar je waarschijnlijk je moeilijk genoeg hebt, maar ga zeker niet shoppen. Hoe minder leuke kleren je in de etalages ziet eruit, hoe makkelijk het voor je wordt. Zoek de confrontatie niet op, zo lang je er nog niet klaar voor bent. En mocht je nu echt niet weten waar de drang tot kopen, kun je mij altijd inschakelen.