Om maar meteen met de deur in huis te vallen, wat is nu precies een koopverslaving en hoe herken je dit bij jezelf?

Ben ik verslaafd aan shoppen?

Een shopverslaving is redelijk eenvoudig te herkennen. Misschien herken jij jezelf in onderstaande punten?

1.     Je geeft meer geld uit dan dat je hebt. Elke maand opnieuw heb je binnen de kortste tijd je volledige salaris uitgegeven, maar je kunt maar niet stoppen met nog meer kopen en uitgeven. Of het nu online in verschillende webshops is of gewoon in de stad bij allerlei winkeltjes. Je pinpas geeft al snel aan dat je echt de bodem van je rekening bereikt hebt, toch kun je maar niet stoppen en boek je gewoon geld over van de ene rekening naar de andere. Steeds bedenk je je hoe je ergens geld vandaan kunt halen. Desnoods door gewoon deze maand je huur of hypotheek niet te betalen.

2.     Je bent aan het opruimen in je huis of op zolder en je komt spullen tegen die nog compleet en in de originele verpakking zitten. Of je bent je kledingkast aan het opruimen en komt kleding tegen die je zelfs nog nooit gedragen hebt en waar de prijskaartjes nog aanhangen. Je wist eerlijk gezegd al niet eens meer van het bestaan af of waar en wanneer je het gekocht hebt! Als je niet meer weet wat je hebt is dit wel een heel groot teken.

3.     Je duikt op elke mailing of folder af die je binnenkrijgt. Overal zie je de voordelen, de koopjes en de kortingen. Je voelt jezelf angstig worden bij de gedachte dat je ergens iets mis zou kunnen lopen. Stel je voor! Eigenlijk weet je wel dat het grote onzin is en dat je met de meeste kortingsacties enorm in de maling genomen wordt, maar het is nu eenmaal sterker dan jezelf en je kunt eigenlijk niets laten schieten.

4.     Je denkt serieus dat je geld kunt gaan verdienen met alle koopjes die je jezelf ooit cadeau hebt gedaan. Echter alle creatieve aankopen ten spijt, er is helaas nog nooit een mooie schilderworkshop, bloemstukjes-maken-workshop of taartenbakkerij op je naam bijgeschreven. Van al die leuke, creatieve en prachtige ‘nu extra voordelige’ hebbedingetjes is er nooit iets serieus tot stand gekomen. De helft heb je zelfs nooit zelf uitgevoerd. Je roept naar al je vriendinnen en familie dat je nu toch echt een carrière switch gaat doen, omdat je eigenlijk altijd al workshops in frunniken wilt geven of sieradenontwerper wilt zijn. Alleen het is gestopt na die ene zondagmiddag cursus een jaar of 5 geleden. Tuurlijk, je bakt best lekkere koekjes en je verstuurt met kerst echt wel leuke zelfgemaakte kaartjes maar een carrière switch zit er voor jou toch niet in.

Wat doe je eraan?

Als je eenmaal geconstateerd hebt dat je wel degelijk een koopverslaving hebt, wordt het tijd om hier zo snel mogelijk korte metten mee te maken. Het is niet gezond voor jezelf en al helemaal niet als je al zo ver bent dat je in de schulden zit of zelfs je vaste lasten hierdoor verwaarloost. Daarom ga ik in mijn volgende blog in op tips om met je koopverslaving om te gaan. Zo krijg je eerst even de tijd om te ontdekken of jij misschien ook wel last hebt van een koopverslaving.