Soms voel je je gewoon rot over je financiële situatie. Hierbij geef ik je drie tips om supersnel van dat gevoel af te komen.

Ik denk namelijk dat iedereen dit wel eens heeft. Een soort van negatieve spiraal van gedachten, waarin het lijkt alsof al je moeite helemaal voor niets is. Tuurlijk, je mag best even balen, maar blijf niet bij de pakken neerzitten. Voor je het weet heb je jezelf getroost met nog meer (onnodige) uitgaven.

Met deze 3 tips voel jij je binnen de kortste keren weer positief over je financiële situatie.

1.    Stop met je salaris te vergelijken met anderen.

Ik heb zelf ook weleens deze fout gemaakt. Ik was fulltime in dienst bij een bedrijf waar ik vroeger van gedroomd had en verdiende meer dan bij mijn vorige werkgever. Ik had, voor mijn idee, een goed salaris. Tot dat ik te horen kreeg dat een collega die bijna tegelijkertijd gestart was, meer verdiende dan mij. En dan hebben we het niet over een klein verschil. Ineens was ik ontzettend ontevreden over mijn salaris. Ik kon het ook niet meer goed praten voor mezelf. Praten over je salaris, het kan soms heel verhelderend zijn, je weet dan beter wat je waard bent. Helaas werkt het soms dus ook de andere kant op, waardoor je ineens ontevreden bent over iets waar je ooit heel blij mee was. Je kunt jezelf niet één op één vergelijken met iemand anders. Heb je dezelfde ervaring gehad? Ben je van dezelfde leeftijd? Heb je dezelfde functie? Presteer je hetzelfde? Zolang dat niet zo is, kun je het ook niet echt vergelijken. Laat je hier dus niet door gek maken.

2.    Houd de groei van je spaarrekening bij.

Soms lijkt het net alsof er niets gebeurt op je spaarrekening. Dit kan ontzettend frustrerend zijn, zeker omdat je er wel je best voor doet om deze te laten groeien (of in ieder geval niet te laten krimpen!). Wat voor mij goed werkt, is om maandelijks, rond dezelfde datum, het bedrag van mijn spaarrekening ergens te noteren. Nu heb ik een kasboekje dat ik bijhoud, dus dit is voor mij een kleine extra moeite. Zo zag ik aan het eind van het vorige jaar dat ik toch nog een paar duizend euro had gespaard, terwijl het leek alsof die groei ontzettend traag ging. Hopelijk gaat dit je positief verrassen, waardoor je weer meer zin krijgt om te sparen en je je beter voelt over je financiële situatie. 

3.    Goede relatie met geld creëren.

Dan de laatste, maar zeker niet te vergeten! Een gezonde band met geld opbouwen. Daar heb je de rest van je leven profijt van. Zie geld niet langer als iets dat vies is. Zie het liever als iets wat goed is en om van te leven. Als jij genoeg hebt, kun je niet alleen goed voor jezelf zorgen, maar ook voor (belangrijke) mensen om je heen. Laat geld ook niet een te grote rol spelen in je leven. Het is zeker niet gelukmakend. Alhoewel?! Bij mijn eerste baantje in de horeca zeiden ze ook altijd: Je leeft niet om te werken, maar je werkt om te leven! En zo is het natuurlijk ook!