Vandaag een blog over geld en gedrag. Alles wat de afgelopen weken voorbij is gekomen, komt nu aan op het laatste puntje, misschien wel het belangrijkste deel. Jouw toekomst, waarin je jouw budgetplan naadloos laat aansluiten. 

Je hebt je administratie geordend. Je weet wat erin komt en ook wat er uit gaat. Je hebt, waar mogelijk, jouw inkomen op een gezond niveau gebracht en de besparingen die je wilde doen doorgevoerd. Nu gaat er geld overblijven, maar waaraan wil je dit gaan besteden? Wat wil jij nu echt bereiken? Welk doel heb je voor ogen? Want nu jouw eerste doel bereikt is en je financieel in evenwicht bent, komt hier ruimte voor vrij.

Sparen voor je dromen, een roodstand wegwerken of je achterstanden oplossen? 

Heb jij een paar (kleine) achterstanden, of misschien beginnende schulden die je graag op wil lossen? Je wilt nu eindelijk wel eens af van die ellendige roodstand. Of ben je juist schuldenvrij en wil je nu echt gaan sparen voor jouw dromen en doelen? 

Wat jouw doel ook is, in je overzicht en jaarbegroting kun je precies zien en bepalen hoeveel je per maand kunt en wilt gaan aflossen of naar je spaarrekening kunt overboeken! Hoe groot of klein jouw financiële doelen ook zijn, het is heel belangrijk om financiële doelen te stellen. Het geeft richting en door financiële doelen te hebben is de kans groter dat je je hieraan houdt. 

(Spaar)doelen gesteld

De doelen zijn gesteld, je hebt je budgetten bepaald, nu het echte werk…. de uitvoering!

Hierbij enkele tips om het plan goed vol te kunnen houden en je niet terugvalt in een oud patroon:

·      Als je salaris gestort is, zorg je eerst voor jezelf. Boek het spaarbedrag meteen over naar je spaarrekening. Heb je betalingsregelingen afgesproken, betaal dan de regelingen als eerste! (Je kunt een automatische overschrijving in je bankierenapp zetten met een overboekingsdatum twee dagen (i.v.m. weekend) na loonontvangst). 

·      Voorkom en vermijd verleidingen; Zeker als je hier gevoelig voor bent. Het is niet handig om te gaan winkelen, als je eigenlijk nog maar een tientje over hebt. Zo weet ik zelf bijv. dat als ik naar de Action ga, ik er niet met maar één artikel uit kom, maar met een volle tas. Ook ik heb mijn zwakke punten. Herkenbaar? Vast wel. Wat is dat toch met die Action?

·      Volg de kudde niet; Wij mensen willen graag hebben wat een ander ook heeft. Waarom eigenlijk? Stel jezelf die vraag maar eens voordat je tot een aankoop overgaat.

·      Blijf je bewust van alle kleine bedragen die ‘weg’ lekken. We blijven natuurlijk wel gewoon mensen dus af en toe die koffie, of dat ene lekkere broodje, het moet kunnen! Om je toch bewust te zijn en blijven van deze en andere uitgaven, kijk je eens per week al je afschrijvingen na, of je kunt een kasboekje bijhouden. Dan wordt dat ‘lekken’ al snel zichtbaar en kun je jezelf ook weer snel corrigeren.

·      Als je iets gratis krijgt, hebben we snel het gevoel iets terug te moeten geven, of nog een product aan te schaffen. Dat kleine beetje schuldgevoel voorkom je door het aanbod beleefd af te slaan.

Ik hoop dat ik jullie met mijn blogs van afgelopen weken geïnspireerd heb naar een gezonde financiële huishouding. Wil je dolgraag aan de slag en wil je daar graag wat ondersteuning bij? Ik help je graag verder. Schroom niet en schaam je vooral ook niet. Bel of mail me gewoon, geen probleem! Ook als je naar aanleiding van mijn blogs vragen hebt, kun je altijd contact met mij opnemen, want ik gun echt iedereen een leven zonder geldzorgen!