Inzicht en overzicht. Weet jij waar je je geld aan uitgeeft?

Heb jij al een overzicht van al jouw inkomsten en uitgaven? Heb je wel eens een maandoverzicht voor jezelf gemaakt. Of een jaarbegroting? Het is iets heel simpels, maar wel heel belangrijk als je graag beter met je geld wilt (leren) omgaan. 

Inmiddels heb ik al aantal mensen mogen begeleiden en in de praktijk blijkt dat veel mensen geen of een slecht inzicht en overzicht hadden van hun financiële situatie. Ze weten wel ongeveer wat erin komt en de meesten weten vaak ook wel wat ze ongeveer aan huur of hun zorgverzekering kwijt zijn, maar een totaaloverzicht? Helaas… Ook als ik dit zo in mijn familie of vriendkring rondvraag. Komt het aardig overeen met wat ik in de praktijk terugzie. 

Wat de vaste lasten zijn, dat weet je nog wel.

Vaste lasten zijn een maandelijks terugkerend iets. Terugkerend is de kracht van herhaling. Je weet vaak wel ongeveer wat je per maand aan vaste lasten kwijt bent. Echter, als we het eens gaan hebben over de variabele uitgaven zoals; de boodschappen, kleren, persoonlijke verzorging, dagjes weg, lunch, koffietje hier, koffietje daar, wordt dit voor velen al een stuk lastiger. De kans dat je het verkeerd inschat is erg groot (weet ik inmiddels uit mijn ervaring). Slechts een enkeling zat met een schatting ‘redelijk’ in de buurt. De meesten zaten er behoorlijk naast en dat was dan een nadeel in je portemonnee.

Als je goed, of nog beter met je geld wilt leren omgaan, is het belangrijk dat je dit inzicht en overzicht (terug) krijgt.

Hoe krijg je nu een goed inzicht en overzicht in jouw financiën?

Pak je bankafschriften van de afgelopen maand er eens bij en bekijk ieder bedrag wat erin komt en eraf gaat. Schrijf ook de bedragen op die je voor je boodschappen pint. En dan niet alleen bij de supermarkt, maar ook bij een bakker, slager of drogisterij.

Ik heb een handig Excel bestand gemaakt welke je terugvindt bij ‘zelf aan de slag’. Als je hiermee aan de slag gaat, krijg je meteen een goed beeld van jouw financiële situatie.

Quote

Aan het einde van mijn salaris houd ik altijd een stukje maand over.

Is dit ook op jou van toepassing? Dan zie je door het invullen van het Excel bestand al snel waardoor dat komt. Je inkomen is te laag voor de uitgaven die je doet. Doordat je nu dit inzicht voor jezelf hebt gecreëerd, zie je meteen waar het mis gaat. Je kunt hier zelf al snel conclusies kunt trekken. Je ziet welke uitgaven overbodig waren, welke abonnementen je eventueel op kunt zeggen en je ontdekt waar je toch veel meer geld aan uitgeeft dan dat je denkt. Bewustwording! Daar draait het om en ook wat deze bewustwording met je doet. Ben je tevreden met jouw conclusies? Of juist niet en wil je dit zo snel mogelijk gaan veranderen? Dat gegeven bepaalt jouw motivatie om anders met je geld om te gaan.

Een jaarbegroting helpt je voor een nog duidelijker beeld van je financiën

Om nog beter inzicht te krijgen in jouw financiële situatie, heb je aan één maandoverzicht niet genoeg. Zo zijn er bepaalde inkomsten die maandelijks kunnen wisselen en misschien ontvang je eens in de drie maanden kinderbijslag, vakantiegeld in mei en een teruggave van de inkomstenbelasting in juni. Ook kan het zijn dat jij vaste lasten hebt die niet iedere maand, maar twee of drie maandelijks worden afgeschreven of zelfs maar eens per jaar. Om een goed overzicht te krijgen over het gehele jaar kun je een jaarbegroting gaan maken.

Als je een jaarbegroting hebt gemaakt, zie je meteen welke maanden duurder of juist goedkoper zijn. Zo kun je je beter op de duurdere maanden voorbereiden door hiervoor te reserveren (sparen). Krijg je te maken met een inkomensdaling (in de toekomst)? Ook dan helpt dit overzicht je. Je kunt je sneller aanpassen, waardoor er minder kans is dat er zich financiële problemen ontwikkelen.

Goed kunnen omgaan met geld is goud waard, maar dan is het wel zo handig dat je precies weet wat er maandelijks (maar ook het gehele jaar door) aan geld in komt en uitgaat. Want inzicht en overzicht, maakt uitzicht!

Wil jij goed met je geld (leren) omgaan? Dit is dit de tweede stap die je dan te nemen hebt. Na het ordenen van je administratie waarover mijn vorige blog ging.

In de volgende blog met de derde stap, neem ik je mee in besparingen en welke inkomensaanvullende voorzieningen er zijn, om jouw budget “kloppend” te maken.