Als je mijn vorige blog hebt gelezen weet je wat je kunt doen om inzicht en overzicht te krijgen in jouw inkomsten en jouw uitgaven. De volgende stap die je nu kunt gaan zetten is om te gaan onderzoeken of je gebruik maakt van alle inkomensaanvullende regelingen die er bestaan. Je kunt bijv. denken aan de verschillende toeslagen of aan de gemeentelijke vergoedingen.
Vooral bij een uitkering of een laag inkomen, zijn er veel regelingen waar je gebruik van kunt maken. Zeker de moeite waard om eens uit te zoeken.
De uitgaven
Aan de uitgavenkant kun je zelf de conclusie hebben getrokken dat je aan bepaalde zaken te veel geld uitgeeft. Met dit besef kun je in actie komen door die uitgaven kritisch te gaan bekijken, te gaan vergelijken en eventueel bepaalde uitgaven op te zeggen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om alle uitgaven stuk voor stuk langs lopen om te bekijken of het anders of goedkoper zou kunnen.
Besparingen
De boodschappen
Mijn favoriete bezuinigingstip, want het is een relatief grote kostenpost waar je zelf ook veel invloed op hebt. Over dit onderwerp heb ik eerder de Besparen op je Boodschappen cursus gemaakt. Het is zeker de moeite waard om hierop te gaan besparen. Mocht je hier graag mee aan de slag willen, meld je dan nu aan en je krijgt van mij 10% korting. Mail me dan even;)
Abonnementen en lidmaatschappen
Abonnementen en lidmaatschappen ook een onderdeel in de uitgavenlijst waarop te besparen valt. Dit geldt bijv. voor een lidmaatschap bij een sportvereniging. Als je niet, of nauwelijks sport, zeg dan je lidmaatschap op, zo bespaar je weer een paar tientjes in de maand.
Energie en verzekeringen
En wat dacht je van energie of je verzekeringen?! We blijven met zijn allen vaak te lang ‘hangen’ bij die ene energieleverancier of verzekeraar. Hier kun je echt flink op besparen door jaarlijks over te stappen. Onderzoek het wél zelf en ga niet in op de mooie verkooppraatjes van bijv. energie-aanbieders. Ze komen met de allerleukste kortingen, of cadeaus, maar achteraf blijkt (en daar hopen zij op), dat je het vergeet op te zeggen en heb je het jaar erop een duurder tarief te pakken. Onderzoeken en vergelijken, stap daarna zelf over. Het kost wat tijd, maar uiteindelijk loont dat wel.
Naast praktisch overstappen, kun je er ook voor kiezen om bewuster met je energieverbruik om te gaan en je eigen gedrag meer aan te passen. Bijv. door je was op lagere temperaturen te gaan wassen, een warme trui aan te trekken of een dekentje om te doen als je op de bank ligt i.p.v. de cv hoger te zetten. Een slimme thermostaat kan je ook helpen te besparen
Kleding
Bij kleding kun je besparen door niet alles nieuw te kopen. Tweedehands aanschaffen is een mooi alternatief. Of in de sale te kopen i.p.v. als het net nieuw in de winkel hangt. Daarnaast zijn er ook steeds meer leuke initiatieven zoals een kleding kettingruil. Fijn voor de portemonnee en je bent nog duurzaam bezig ook. Dat geeft je een dubbelfijn gevoel.
Is jouw inkomen op peil? Maak jij gebruik van alle toeslagen en regelingen die er zijn?
Als je een uitkering of wat lager inkomen hebt, is de kans groot dat je voor (verschillende) toeslagen en regelingen in aanmerking komt. Maar ook als je een baan hebt, zijn er regelingen waar je recht op kunt hebben. Onderzoek dus altijd bij twijfel of je misschien ergens inkomsten laat liggen.
We hebben in Nederland de volgende landelijke regelingen:
- Zorgtoeslag
- Huurtoeslag
- Tegemoetkoming arbeidsongeschikten
- Heffingskortingen
- Kinderopvangtoeslag
- Kindgebonden budget
- Kinderbijslag